Press "Enter" to skip to content

Yksin ihminen – kurkistus tulevaisuuden Turkuun

Scifi on nykyisin suosittu taiteenlaji ja joissakin tapauksissa esimerkiksi scifi-hahmon piirteet ovat haluttuja ja tavoiteltuja. Lisäksi scifi-leffojen erikoistehosteita pidetään usein alansa näyttävimpiin kuuluvina. Yksin ihminen -nukketeatteri tarjoaa suomalaista scifiä parhaimmillaan, sillä se on aikuisille suunnattu nukketeatteri, joka kertoo Turusta tulevaisuudessa kuvaten yhtä mahdollista Turkua 2189. Mistä Yksin ihminen -nukketeatterissa oikein on kyse ja pureeko nukketeatteri myös aikuiseen yleisöön?

Yksin ihminen -nukketeatterin taustaa

Yksin ihminen esittelee yhden mahdollisen skenaarion siitä, mitä Turku voisi näyttää, kun eletään vuotta 2189. Näytelmä siis esittelee yhden kuvitellun maailmanajan, sumun, jossa tummat vedet ympäröivät Turkua. Turun korkeimmat kohdat ovat nykyään saaria, joilla asuu eristyksissä suomalaista vanhaa kulttuuria suojelevia ihmisiä. Juomavettä kuljetetaan saarille rujojen vesilähettidroidien veneillä ja hoitotoimenpiteistä vastaavat erilaiset maskotit, joilla on oma ideologiansa. Tällainen tarina toimii hyvin nukketeatterina myös aikuiselle yleisölle ja tempaa mukaansa herätellen monenlaisia ajatuksia. Mieleen saattaakin hiipiä ajatus siitä, millaisen Turun me jätämme jälkipolvillemme ja miltä Turku näyttää silloin, kun meitä ei enää ole.

Yksin ihminen kurkistus tulevaisuuden Turkuun 1 - Yksin ihminen - kurkistus tulevaisuuden Turkuun

Millaisia henkilöitä sitten löytyy Yksin ihminen -näytelmän taustalta? Näytelmän on käsikirjoittanut ja ohjannut Maiju Tainio ja sen dramaturgina on toiminut Pia Kalenius. Esiintyjinä näytelmässä nähdään Timo Väntsi, Tella Vahala ja Alma Rajala ja sen lavastuksesta vastaa Johanna Latvala. Jarkko Forsman on suunnitellut näytelmän valaistuksen ja toiminut käsikirjoituksen dialogistina ja näytelmän äänisuunnittelusta vastaa Hannu Seppälä. Näytelmässä nähtävät nuket ovat Jenni Rutasen käsialaa. Nukenrakennuksen ja pukusuunnittelun assistenttina on toiminut Lotta Virtanen ja graafisesta suunnittelusta sekä valokuvista on vastannut Jussi Virkkumaa. Näytelmän tuottaja on Taru Tuomisto.

Missä nukketeatterin voi nähdä?

Yksin ihminen -nukketeatteria esitetään TEHDAS Teatterissa Turussa. On mielenkiintoista, että tästä näytelmästä voi nauttia nimenomaan Turussa, kaupungissa, josta koko näytelmä kertoo! Toisaalta näytelmässä nähtävä Turku on perin erilainen kuin se Turku, jonka me tunnemme! Liput Yksin ihminen -teatteriin voi ostaa näppärästi Tiketti.fi-palvelun kautta ja ne maksavat 15 – 25 euroa.